ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ

Η ορχήστρα εγχόρδων είναι ένα σύνολο αποτελούμενο στη βάση του από βιολιά, όπου συμμετέχουν οι σπουδαστές της Κατωτέρας, Μέσης & Ανωτέρας Σχολής.

Δεν αποκλείεται και η συμμετοχή σπουδαστών μικρότερου επιπέδου, όταν κρίνεται αναγκαία, για λόγους παιδαγωγικούς, από τον καθηγητή του Ειδικού μαθήματος.

Έτσι με κατάλληλα διασκευασμένα μέρη και προσαρμοσμένα στο γνωστικό μουσικό & τεχνικό επίπεδο των μικρότερων σπουδαστών, μπορεί να λειτουργήσει σαν «φυτώριο» για τη σταδιακή ένταξή τους στο μεγαλύτερο σχήμα. Σ’ αυτό συμμετέχουν και άλλοι σπουδαστές, όχι μόνο των εγχόρδων, αλλά και των πνευστών ή του πιάνου, ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου που μελετάται.

Η συμβολή της ορχήστρας στην κοινωνικοποίηση των μελών, την καλλιέργεια της ομαδικότητας και της αυτοπειθαρχίας είναι αναμφισβήτητη.

Οι μικροί μουσικοί μαθαίνουν να ακούνε τον εαυτό τους, το διπλανό του, αλλά και τους άλλους και σιγά-σιγά απολαμβάνουν το αισθητικό αποτέλεσμα.

Μετά από κάθε εμφάνιση, τα μέλη της ορχήστρας, πιο ώριμα και καταξιωμένα από συμμαθητές, γονείς, δασκάλους και φίλους, παρά την κόπωση από τις πρόβες και το χρόνο που διέθεσαν για τη προετοιμασία μιας συναυλίας, προσεγγίζουν αλλιώς τη μουσική καθώς μελετούν με πολύ κέφι και αγαπούν όλο και περισσότερο το όργανο που τους προσφέρει αυτοεκτίμηση και δημοτικότητα.


Στο Ωδείο μας, η ορχήστρα εγχόρδων, φέρει το όνομα του Μουσουργού Δημήτρη Δραγατάκη (1914-2001), Καθηγητή Ανωτέρων Θεωρητικών, με αξιόλογη θητεία στο Εθνικό Ωδείο που άρχισε τις σπουδές του, από το Βιολί.


Νέο Σύνολο Εγχόρδων Αρχάριων  Ενηλίκων

με υπεύθυνο τον καθηγητή του Ωδείου κ. Αλέξανδρο Ιακώβου

κάνει τις Πρόβες του στο Ωδείο κάθε Πέμπτη 8.30 – 10.00 μ.μ.

Όσοι ενήλικες παίζουν Βιολί, Βιόλα ή Βιολοντσέλο και επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να διαβάζουν παρτιτούρα και να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα ενός έτους σε οποιοδήποτε Ωδείο, Μουσική σχολή ή ακόμη και κατ’ ιδίαν μαθήματα αλλά παράλληλα το επίπεδό τους να μην ξεπερνάει αυτό της Μέσης σχολής (περίπου 6-7 χρόνια σπουδών).

Σκοπός του συνόλου είναι η επαφή των μαθητών με το κλασικό αλλά και μοντέρνο ρεπερτόριο με τρόπο που να μην εστιάζει στις τεχνικές δυσκολίες του αρχάριου μαθητή αλλά αντίθετα μέσω γνωστών και διασκευασμένων – ειδικά για το εν λόγω σύνολο – έργων να επιτυγχάνεται η άξια παρουσία του στο σύνολο. Είναι μια ευκαιρία για τους ενήλικες μαθητές να εκτελέσουν μουσικά έργα που πάντα επιθυμούσαν και να γνωρίσουν ανθρώπους της ηλικίας τους με την ίδια αγάπη για την μουσική.

Την επιμέλεια του συνόλου έχει ο καθηγητής βιολιού του Ωδείου Αλέξανδρος Ιακώβου και η συμμετοχή είναι Δωρεάν.

Σας περιμένουμε να σας γνωρίσουμε από κοντά!

Τηλ. επικοινωνίας: 6947 525266