ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ

Ανήκει και αυτό στα Ξύλινα Πνευστά με μονό καλάμι, έχει μεγάλη έκταση και δεξιοτεχνία.

Ο ευθύαυλος συναντιέται από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλους τους λαούς, ενώ το Γαλλικό Chalumeau φιλοδοξεί να είναι ο άμεσος πρόγονος του νεότερου κλαρινέτου. Έχει την  ικανότητα να παίζει με ευκολία και εντυπωσιακή ταχύτητα, δύσκολα, για άλλα πνευστά, μέρη και στις 3 οκτάβες της έκτασής του.

Το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό του ηχόχρωμα, σε όποια ηχητική περιοχή κι αν κινείται, από νωρίς κέντρισε το  ενδιαφέρον των συνθετών που έγραψαν γι’ αυτό ωραιότατα μουσικά μέρη, είτε ως Solo Όργανο είτε στην Ορχήστρα ή την Μπάντα.

Στη Συμφωνική Ορχήστρα συμμετέχουν 2,3 Κλαρινέτα (4 με το Κλαρινέτο Basso), ενώ στη Φιλαρμονική συναντάμε όλη την οικογένεια του Κλαρινέτου και τα κουρδίσματα.

Οι σπουδές του Κλαρινέτου στα Ωδεία, αρχίζουν για τα παιδιά στην ηλικία των 9-10 ετών, ενώ στις μικρότερες ηλικίες, συνήθως, καταγίνονται με την Φλογέρα ή το Κουαρτίνο (Piccolo clarinet)  που είναι μικρό Κλαρινέτο.

Οι περισσότεροι έφηβοι και οι ενήλικες σπουδαστές, έχουν γρήγορη εξέλιξη. Από τους πρώτους μήνες, οι σπουδαστές Κλαρινέτου, εκτός από ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής και διαμόρφωσης στόματος και των χειλιών, μαθαίνουν να παίζουν και γνωστά κομμάτια.

 

ΚΛΑΡΙΝΟ

Το Παραδοσιακό Κλαρίνο, είναι ουσιαστικά το ίδιο όργανο, που παίζεται όμως με διαφορετικά εφέ, που στοχεύουν στην ανάδειξη συγκεκριμένου ηχοχρώματος και ακουστικής έντασης.


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%84%CE%BF