ΚΙΘΑΡΑ

Η Κιθάρα και η Άρπα είναι απ’ τα παλιότερα μουσικά όργανα που συναντώνται απ’ τα πανάρχαια χρόνια σε όλους τους αρχαίους μουσικούς πολιτισμούς.

Εξέλιξη της Ισπανικής Βιχουέλα, παλαιότερα παιζόταν εμπειρικά με το «αυτί» από τους γνώστες του Παραδοσιακού Λαούτου ή τους εκτελεστές οργάνων τύπου Πανδούρας-Μπουζουκιού με πένα.

Στη συνέχεια, το εξάχορδο αυτό όργανο στα χέρια προικισμένων εκτελεστών ανέπτυξε αρκετή δεξιοτεχνία.

Το 19ο αι. η μεγάλη δημοτικότητα της Κιθάρας ώθησε καταξιωμένους Συνθέτες όπως οι: Boccherini, Berlioz, Paganini, Mahler, να καταπιαστούν με αυτή ως συνθέτες αλλά και ως εκτελεστές.

Τέλος πολλές συνθέσεις για άλλα μουσικά όργανα από τη μεταγραφή τους για κιθάρα, καθιερώθηκαν στα αυτιά των ακροατών ως πρωτότυπες και όχι ως διασκευές. Έτσι το ήδη μεγάλο ρεπερτόριο της κιθάρας περιλαμβάνει έργα όλων των εποχών και στυλ.

Η Ελλάδα, χώρα με μικρή κλασική μουσική θητεία, έδωσε στον κιθαριστικό κόσμο μαζί με Ισπανία και Νότια Αμερική, τους περισσότερους σολίστ κιθάρας.

Στα Ωδεία, εδώ και 30 χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός σπουδαστών σπουδάζει Κιθάρα - που μαγεύει εκτελεστές και ακροατές - με τον ευαίσθητο, χαρακτηριστικό, βελούδινο, δυναμικό αλλά ρομαντικό ήχο τους και τη δυνατότητα να παίξει πολλά είδη μουσικής, από κλασική μέχρι Rock ή Heavy Metal, να συνοδεύσει το τραγούδι και το χορό, να δώσει, χρώμα, ζωή και ζεστασιά στην παρέα αλλά και στις μοναχικές στιγμές.

Σε μικρά σύνολα αλλά και σε μεγάλη ορχήστρα όπως η Συμφωνία αρ.7 του Μάλερ, η κιθάρα κατάφερε να υπερνικήσει τους δισταγμούς των παλαιότερων συνθετών, που δεν την ενέταξαν σε αυτά νωρίτερα, εξαιτίας της χαμηλής έντασης του ήχου της.