ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ

Ο «τενόρος» των εγχόρδων με δοξάρι, εκφραστικό μουσικό όργανο, με μεγάλη δεξιοτεχνία και ρεπερτόριο, κερδίζει συνεχώς έδαφος στη μουσική προτίμηση συνθετών & ακροατών, αφού εκτός της Κλασικής Ορχήστρας και της Μουσικής Δωματίου, συναντιέται και σε μοντέρνα μουσικά σχήματα.

Για το σωστό παίξιμο, εκτός της τεχνικής απαιτείται κι εδώ το «καλό αυτί», αφού το τσέλο είναι άταστο (όπως και τα άλλα τοξωτά) άρα δεν παρέχει διευκολύνσεις-σημάδια στην τοποθέτηση του αριστερού χεριού.

Ο τσελίστας λοιπόν με οδηγό το αυτί του και την εμπειρία, καλείται να σημαδέψει σωστά με το αριστερό του χέρι, πάνω στο μπράτσο του οργάνου, να πιέσει τη χορδή για να παραχθεί η ζητούμενη νότα στο σωστό τονικό της ύψος. Ταυτόχρονα μαθαίνει την στήριξη του οργάνου, το σωστό χειρισμό του δοξαριού. Η δεξιοτεχνία, ο ωραίος ήχος, διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου, με τη σωστή διδασκαλία και την εξάσκηση-μελέτη στο σπίτι.

Οι Σπουδές τυπικά διαρκούν 10 χρόνια στις σχολές: Προκαταρκτική, Κατωτέρα, Μέση, Ανωτέρα, για την απόκτηση Πτυχίου ή  Διπλώματος, μετά την περάτωση και των Υποχρεωτικών – από το διάταγμα – μαθημάτων.