ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Το πρόγραμμα προσέγγισης της μουσικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας που ακολουθούμε, απευθύνεται σε 2 ηλικιακές ομάδες:

Σε παιδιά που έχουν συμπληρώσει ή υπολείπονται το πολύ 3 μήνες μέχρι τη συμπλήρωση του 4ου έτους της ηλικίας τους (Προνήπια). Η διάρκεια του μαθήματος είναι 60 λεπτά εβδομαδιαίως και

σε όσα έχουν συμπληρώσει ή υπολείπονται το πολύ 3 μήνες μέχρι τη συμπλήρωση του 5ου έτους της ηλικίας τους (Νήπια). Η διάρκεια του μαθήματος είναι 60 λεπτά εβδομαδιαίως.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 9μηνη (Οκτώβριος – Ιούνιος).

Η εβδομαδιαία απασχόληση των μαθητών γίνεται σε μικρές ομάδες 6 έως 8 παιδιών, έτσι ώστε ό,τι προσεγγίζεται να είναι κατανοητό απ’ όλα τα παιδιά και διδάσκονται από 2 εξειδικευμένες, σε διαφορετικά αντικείμενα, μουσικοπαιδαγωγούς.

  • Από τις μεθόδους Orff, Dalcroze, Kodaly κι άλλα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα των σύγχρονων εργαστηρίων μουσικής αγωγής, κρατήσαμε ό,τι συμβαδίζει με τα ενδιαφέροντα ενός παιδιού του 21ου αι.

 

  • Στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων, που τα παιδιά δέχονται πολλά ερεθίσματα, ταυτόχρονα όμως βιώνουν από νωρίς την πίεση και τα εξαντλητικά ωράρια, η μύηση θα πρέπει να γίνει με ήρεμο τρόπο, πρωτότυπο και σαγηνευτικό, καθώς η διάσπαση της προσοχής – χαρακτηριστικό των ηλικιών αυτών-, η ανία και η κόπωση, παραμονεύουν!

 

  • Το θεατρικοποιημένο παραμύθι, σε διασκευή,  με χώρο για μουσικά δρώμενα, το τραγούδι, τα μουσικά παιχνίδια, η επαφή με μουσικά όργανα - ρυθμικά & μελωδικά – σε μέγεθος ανάλογο της σωματικής τους διάπλασης, οι οργανοκατασκευές, η εισαγωγή στη μουσική γλώσσα - ρυθμός & ήχος -  με βιωματικές ασκήσεις, η γνωριμία με τον ήχο μουσικών οργάνων στις πραγματικές τους διαστάσεις με την παρακολούθηση επιδείξεων  και μικρής διάρκειας συναυλιών -  που οργανώνονται ειδικά γι’ αυτά, στοχεύουν να μυήσουν τους λιλιπούτειους σπουδαστές στο μουσικό κόσμο.

 

  • Η επιτυχία του παραπάνω προγράμματος, ο ενθουσιασμός των παιδιών, η αποδοχή των γονέων και τα στατιστικά που μας δίνουν, ότι στο 80% οι μαθητές που παρακολουθούν τα τμήματα αυτά της μουσικής προπαιδείας, συνεχίζουν, ως τακτικοί σπουδαστές του Ωδείου μας την επόμενη χρονιά κάποιο μουσικό όργανο, είναι για εμάς μεγάλη επιβράβευση αλλά και ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε το έργο μας!

 

  • Από την ηλικία των 5 1/2  ετών, παιδιά που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη μουσική, ακόμη και αν δεν έχουν την προηγούμενη μουσική προπαιδεία, μπορούν στο Ωδείο, να παρακολουθήσουν εξειδικευμένες σπουδές κάποιου μουσικού οργάνου – πάντα σε ατομικό επίπεδο- με μεθόδους διδασκαλίας και βιβλία κατάλληλα για παιδιά 5-6 ετών.

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024


 Τα μαθήματα Μουσικής Προπαιδείας για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 

Κρατήσεις θέσεων στη Γραμματεία του Ωδείου τηλεφωνικά στο 210-6000923 και εγγραφές από 15 Σεπτεμβρίου με φυσική παρουσία.

Το μάθημα της Μουσικής Προπαιδείας θα γίνεται σε ολιγομελή τμήματα παιδιών με αυστηρά ηλικιακά κριτήρια.


Πρόγραμμα σχολικού έτους 2023-2024

Κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ   (από 4 Οκτωβρίου 2023)

1ο  Τμήμα  Προνηπίων  –  6.30 - 7.30 μ.μ.

2ο  Τμήμα  Νηπίων  – 7.00 - 8.00 μ.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής στα παραπάνω τμήματα (από 15 Σεπτεμβρίου) με σειρά προτεραιότητας.